Nowe materiały od IMDiK w zakładce Materiały Partnerów!
Opublikowane przez ssp_admin w dniu
Dr n. med. Anna Barczak, specjalista psychologii klinicznej, neuropsycholog. Od 2001 zajmuje się neuropsychologiczną diagnostyką chorób neurozwyrodnieniowych w Oddziale Alzheimerowskim Szpitala MSWiA w Warszawie. Pełni rolę kierownika Platformy Badań Chorób Rzadkich Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego, Polskiej Akademii Nauk w Warszawie. Jest wiceprezesem Polskiego Towarzystwa Alzhimerowskiego. Współpracuje z warszawskim Ośrodkiem Psychoterapii „Rozdroże”
Prof. A. Kuryłowicz wyjaśnia, jak to, co jemy wpływa na nasze myślenie, na nasze funkcje poznawcze. W syntetyczny sposób dostarcza konkretnych wskazówek: czego unikać, aby jedzenie nie pustoszyło naszego mózgu, by lepiej myśleć i kojarzyć, a także podpowiada, które produkty są dobrym paliwem dla mózgu. Wyjaśnia fenomen – popularnego od jakiegoś czasu – pojęcia ’mikrobiom’ oraz jego wpływu na nasze funkcjonowanie.
Dr hab. Alina Kuryłowicz, prof. IMDiK PAN, absolwentka Akademii Medycznej w Warszawie. W latach 2002-2021związana z Kliniką Chorób Wewnętrznych i Endokrynologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie uzyskała specjalizację w dziedzinie chorób wewnętrznych (2009), a następnie endokrynologii (2014) i diabetologii (2017). Doświadczenie zawodowe zdobywała szkoląc się w szpitalach uniwersyteckich w Wielkiej Brytanii (Manchester, Glasgow) oraz w Niemczech (Frankfurt nad Menem). Ukończyła również podyplomowe studia z zakresu Poradnictwa Dietetycznego na SGGW w Warszawie.
0 komentarzy